ВИНОГОРЈА НИША ПОНОВО НА ВИНСКОЈ МАПИ СРБИЈЕ
17.09.2013




Седми Фестивал вина биће одржан у Нишу од 21-23.септембра 2013. на више локација у граду. Фестивал ће бити отворен у суботу 21. септембра у Дому војске у 14:00 сати. Очекује се да учеснике ове манифестације, представнике 20 винарија из целе Србије, али и из Италије и Хрватске, поздрави Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.

Првог дана фестивала, након отварања у Дому војске, заинтересовани ће моћи да присуствују промоцији књиге “Сузе светог Николе” Бранислава Јанковића и друже се са аутором. Биће организовано  и такмичење у спремању јела са роштиља у организацији Угоститељских и туристичких посленика Ниша а затим одржана и аукцијска продаја слика Бошка Стојковића. Новац који ће се прикупити на овај начин биће намењен у хуманитарне сврхе.

„За седам година постојања, фестивал је успео да поспеши и развој културе испијања вина, али и његове производње. „Када смо 2007. године први пут организовали фестивал, у Нишу је постојала само једна винарија, а цео овај округ уопште није постојао на винској мапи Туристичке организације Србије. Сада имамо преко 10 винарија и Ниш је уцртан у ову винску мапу. Исто тако, 2007. је постојао огроман проблем са фитоплазмом у виноградима у околини Ниша, а развојем овог фестивала многи су подстакнути да, уз помоћ инвестиција Министарства пољопривреде, чисте своје винограде и опет их оживе“, рекао је Срђан Марјановић, организатор Фестивала вина.

Развојем овог фестивала, растао је и број засада винове лозе, што је повољно утицало на развој пољопривреде у региону, на развој културе вина и винског туризма. Србија све више почиње да користи своје потенцијале из области виноградарства и многе мале винарије гаје аутохтоне врсте грожђа.

Пратећа манифестација Фестивала вина је „Шесто такмичење у спремању јела са роштиља“, које ће се одржати у Дому војске Србије 21. септембра од 12 сати. Организује га Удружење угоститељских и туристичких посленика из Ниша.

„За сада имамо пријављених преко 30 професионалних мајстора у роштиљу. Они ће доћи из Србије, Бугарске и Македоније, а очекујемо и госте из Црне Горе. Поред професионалних такмичара, имаћемо и млађе колеге из Угоститељске школе, који ће овом приликом ући у свет гастрономије. Код нас се за јела са роштиља углавном мисли на свињско и телеће месо, али смо ми то проширили и спремаће се и риба на роштиљу“, рекао је Зоран Мирашевић, председник Удружења угоститељских и туристичких посленика из Ниша. Такмичаре ће оцењивати трочлани жири, који ће чинити Милијан Стојановић, витез гастрономије из Косјерића, Стамбол Гештамов, шеф кухиње „Интерконитинетала“ и Никола Мандић, власник ресторана „Американац“.

Организатори фестивала су ове године, уз произвођаче вина и Управа за пољопривреду и развој села града Ниша, Туристичка организација Ниша, Удружења угоститељских и туристичких посленика Ниша, Удружење „Данте Алигијери“. Ова привредна и туристичка манифестација, преселиће се 22. и 23. септембра на Трг краља Милана, где ће посетиоци моћи бесплатно да дегустирају ово пиће. Улаз на 7. Фестивал вина је слободан. (ЕКОполис мреза, Д.Видојковић)

ГАЛЕРИЈА СЛИКА - Facebook